Snem Za ľudí nebude. Marcinková predsedníctvo prirovnala k Fekišovciam, Kolíkovci skloňujú čistky

Veronika Remišová Veronika Remišová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Predsedníctvo koaličnej strany Za ľudí nezvolá mimoriadny snem, ktorý navrhovali nespokojní členovia z frakcie Márie Kolíkovej. Po hlasovaní o tom v stredu informovala predsedníčka strany Veronika Remišová. Podpredsedníčka strany Kolíková, ktorej frakcia žiadala zvolanie snemu, zatiaľ neoznámila svoj ďalší postup. Chce sa najprv rozprávať s členmi v regiónoch.

„Členovia predsedníctva považujú túto otázku za uzavretú,“ vyhlásila Remišová. Zároveň vyzvali Kolíkovej skupinu na dodržiavanie pravidiel a na to, aby sa sústredila na prácu. Remišová dodala, že nikoho nevyzýva k odchodu, odmieta však rozbíjanie strany.

„Jedenásť členov predsedníctva bolo proti, desať bolo za, pani predsedníčka sa zdržala. Je zrejmé, že keby nedošlo k mocenským zmenám, hlasovanie by dopadlo inak,“ podotkla po hlasovaní Kolíková. Naďalej si myslí, že v strane by mali zachovať status quo a nemali by sa ani prijímať noví ľudia.

Kolíková tiež informovala, že sa hlasovalo o všeobecnom uznesení predloženom Remišovou, pričom šéfka strany odmietla návrh uznesenia od člena predsedníctva Mareka Hattasa. Postupovala tak podľa nej v rozpore so stanovami. „Praktiky pani predsedníčky sa stupňujú,“ zhodnotil Hattas. Hovorí o vlastnom výklade stanov zo strany Remišovej. „Myslím si, že to bol posledný klinec do rakvy strany Za ľudí,“ poznamenal.

Šeliga a Žitňanská snem chceli

Podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga po predsedníctve potvrdil, že on, rovnako ako predsedníčka poslaneckého klubu Jana Žitňanská, hlasoval za mimoriadny snem. Aj napriek neúspechu uviedol, že verdikt rešpektuje. „Tí ľudia boli zvolení do predsedníctva a majú právo hlasovať, ako chcú,“ skonštatoval.

Podľa poslankyne Národnej rady SR Vladimíry Marcinkovej Remišová urobila z predsedníctva strany Za ľudí zastupiteľstvo Fekišoviec. „Najprv účelovo zmenila zloženie predsedníctva, aby stranu ovládla. Dnes vzala tým členom predsedníctva, ktorých odvolať nevie, právo predkladať svoje návrhy uznesení a diskutovať o nich,“ uviedla vo svojom stanovisku.

Ako dodala, kritizuje okresných a krajských predstaviteľov strany, ktorí sa vyjadrili za zvolanie snemu, a pracuje na ich odvolaní. „Chcem sa voličom strany Za ľudí ospravedlniť, že sme ako strana zlyhali, a tak hrubo sa pomýlili pri voľbe jej lídra. Cítim sa za to spoluzodpovedná a veľmi ma to mrzí. Toto už nie je tá istá strana, ktorú som spoluzakladala s Andrejom Kiskom,“ dodala Marcinková.

Problémy neobchádzajú ani regióny

Zo strany informovali, že na základe podnetov od členov strany v Prešovskom a Košickom kraji sa predsedníctvo zaoberalo slabou a nekoncepčnou organizáciou práce strany na regionálnej úrovni, nezrovnalosťami a porušovaním stanov pri rokovaní krajských orgánov strany. Predsedníctvo rozhodlo o odvolaní príslušných predsedov krajských organizácií.

Za novú predsedníčku krajskej organizácie Prešovského kraja zvolilo Vieru Leščákovú, za predsedu v Košickom kraji Petra Hubu. Predsedníctvo strany rovnako schválilo prijatie 50 nových členov strany, ktorí si podali prihlášku. Schválili aj stratégiu strany pri príprave na komunálne a regionálne voľby v roku 2022.

Leščáková v nedávnom rozhovore pre Aktuality uviedla, že kým ona a ľudia okolo nej bojovali s expremiérom Robertom Ficom, Kolíková sedela v jeho vláde. Pripomeňme, že v nej figurovala na pozícii štátnej tajomníčky. Leščáková sa nechala počuť, že Kolíkovej zachutila moc.

Stranícke čistky?

Frakcia Márie Kolíkovej, ktorá centrálu strany opustila predčasne, výmenu na oboch postoch v regiónoch označila za stranícke čistky, nakoľko boli členmi kritického krídla. „Dôvody, na ktorých to bolo postavené považujem za vykonštruované, opierajúce sa o prísny formalizmus stanov, ktorý sa nikdy nevyžadoval od krajských predsedníctiev. Je to len spôsob, ako odstaviť ľudí, ktorí majú iný názor na momentálnu situáciu,“ reagovala pri odchode Kolíková.

Šéfka strany ale reči o čistkách odmietla a uviedla, že na výmenu krajských lídrov mali niekoľko dôvodov. „Predsedníctvo obdržalo petície členov z košického a prešovského kraja. Druhým dôvodom bola slabá a nekoncepčná práca v krajských organizáciách a posledným bola strata dôvery,“ povedala.

Hegerova stopka pre Kolíkovú

Štandard sa z politických kuloárov nedávno dozvedel, že premiér Eduard Heger musel ministerku Kolíkovú upozorniť, že niektoré mocenské hrátky jej akceptovať nebude. Reč bola o odvolaní štátneho tajomníka Michala Luciaka z ministerstva spravodlivosti. Ten by sa mal stať poslancom, čo z parlamentu vytlačí poslankyňu Leščákovú, čo bude znamenať zmenu pomerov v klube a vznik väčšiny pre Máriu Kolíkovú medzi poslancami.

V strane Za ľudí je už dlhšie rozkol, ktorý sa prehĺbil po vládnej kríze. Nespokojní členovia okolo Kolíkovej si vytvorili frakciu v strane a žiadali zvolať snem, na ktorom by sa volilo nové vedenie Za ľudí. Už na začiatku júna po sneme skloňovali absolutizmus. Šéfka strany sa bránila rečami o puči.

(tod/tasr)


Ďalšie články