Štefečeková je olympijská víťazka. V Tokiu získala najcennejší kov

Rehák Štefeèeková získala zlatú medailu v trape Zuzana Rehák Štefečeková. Foto: Martin Baumann/TASR

Strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková získala vo štvrtok zlatú olympijskú medailu v trape. Pre slovenskú výpravu vybojovala prvý cenný kov na hrách v Tokiu. Pre Rehák Štefečekovú je to najvýraznejší úspech v kariére a tretia medaila z OH. V rovnakej disciplíne získala striebro v roku 2008 v Pekingu i v roku 2012 v Londýne.

V šesťčlennom finále trafila Rehák Štefečeková 43 z 50 terčov a v novom systéme súťaže stanovila olympijský rekord. V záverečnom boji o zlato zdolala Američanku Kayle Browningovú (42). Bronz patrí Alessandre Perilliovej zo San Marína, ktorá získala pre svoju krajinu vôbec prvú medailu v histórii OH.

„Prežívam obrovskú radosť. Som rada, že som finále takto zvládla a konečne som aj sama sebe dokázala, že vo finále viem zastrieľať. Veľmi sa teším, že som si udržala chladnú hlavu, vydržala až do konca a je z toho zlatá medaila,“ povedala Rehák Štefečeková pre RTVS v prvej reakcii po svojom triumfe.

Slovenská reprezentantka postúpila do finále z prvej priečky v novom svetovom rekorde 125 bodov. Ako prvá strelkyňa v histórii dosiahla v eliminácii maximálny nástrel a prekonala výkon 123 Fínky Satu Mäkeläovej-Nummelovej z marca 2019. Jej bezchybná séria sa skončila až v piatom finálovom výstrele na méte 129 a hoci potom na chvíľu prepustila vedúcu priečku Browningovej, v závere ukázala najpevnejšie nervy.

Pre Slovensko je to trinásta zlatá medaila v histórii olympijských hier v ére samostatnosti, z toho desiata v ich letnom vydaní. Pred Rehák Štefečekovou získali najcennejšie kovy bratia Peter a Pavol Hochschornerovci (3), Michal Martikán (2), Elena Kaliská (2), Ladislav a Peter Škantárovci a Matej Tóth. Na ZOH stála trikrát na najvyššom stupni Anastasia Kuzminová.

Tridsaťsedemročná Rehák Štefečeková je v individuálnom trape dvojnásobná majsterka sveta z Mníchova 2010 a Čchangwonu 2018. Na svetovom šampionáte v kórejskom stredisku vybojovala zlato aj v disciplíne mix trap s Erikom Vargom, spolu triumfovali aj na Európskych hrách 2015 v Baku. Dvakrát získala individuálny titul majsterky Európy v trape.

V sobotu sa ešte v Tokiu spolu s Erikom Vargom predstavia v mix trape.

(tasr)


Ďalšie články