Lengvarský: Sputnik by sme mohli predať alebo darovať balkánskym štátom

17. rokovanie vlády SR

Zrušenie vekového stropu na Sputnik V nepomohlo, záujemcov je málo. Tvárou v tvár ďalšiemu fiasku pripúšťa ministerstvo zdravotníctva razantné riešenie.

Od 7. júna sa na Slovensku očkuje Sputnikom V. Prvú dávku doposiaľ dostalo 5 359 očkovancov. Ďalších 5 898 na injekciu čaká v čakárni. Počet nad desaťtisíc záujemcov je však nedostatočný, tvorí len desatinu toho, čo potrebujeme zaočkovať. V skladoch máme necelých dvestotisíc dávok ruskej vakcíny, ktoré stačia na štepenie polovičného počtu, pretože vakcína je dvojdávková.

Ochota očkovať sa klesá so zlepšujúcou sa epidemickou situáciou. Pôvodne sa odhadovalo, že o Sputnik prejaví záujem približne 80-tisíc ľudí. Kapacity sa nenapĺňajú a času nazvyš niet. Prvá dávka vakcín exspiruje v júli a druhá v auguste.

Situáciu sa ministerstvo zdravotníctva usiluje riešiť všetkými dostupnými nástrojmi. Minulý týždeň sa dokonca zrušila veková hranica pre príjemcov Sputnika, čím sa stala dostupnou aj pre seniorov. Nepomohlo, pretože tieto vekové kategórie majú vyššiu zaočkovanosť. Nad 70 rokov čaká na Sputnik 371 uchádzačov a zaočkovaných je ním 557 ľudí.

V hre je už aj predaj na Balkán

Ministerstvo pritvrdzuje a pripúšťa aj to, čo ešte minulý týždeň vylučovalo. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) v stredu po rokovaní vlády oznámil, že Sputnik by Slovensko mohlo predať alebo darovať iným štátom.

„Ja neviem, či to niekto kúpi. Ako to mám vedieť? Podľa mňa to pred exspiráciou už nikto nekúpi,“ vravel minister pred týždňom. Dnes je jeho predstava jasnejšia: ak všetko pôjde dobre, Sputnik poputuje na západný Balkán. Rokovať o tom by mohla vláda budúci týždeň.

Pôvodná zmluva predaj ruskej očkovacej látky vraj povoľuje, potrebný je však aj súhlas ruského výrobcu. Ten nebude podľa Lengvarského a hlavného iniciátora dovozu očkovacej látky Igora Matoviča (OĽaNO) robiť problémy.

Treba podotknúť, že prevoz vakcíny patrí k tým komplikovanejším. Transport sa musí diať pri teplotách približne mínus 20 stupňov Celzia. Logistika sa preto vykonáva v chladenom aute a termoboxe, v ktorom sa nachádza suchý ľad a v ktorom sa kontroluje teplota. Odborníci to preto nevidia ružovo.

„Predaj alebo darovanie vakcíny je problematické pre termín exspirácie jej komponentov – 07/2021 a 08/2021. Ak by sme zobrali do úvahy dobu pre uzavretie zmluvy a prípadné zabezpečenie logistiky, tak je skôr nepravdepodobné, že by sa to stihlo do tohto termínu,“ povedal Štandardu Vladimír Zelník, šéf laboratórií, ktoré na Slovensku testovali Sputnik.

Dvestotisíc dávok nás doposiaľ stálo 1 990 000 eur. Likvidácia exspirovaných vakcín by si vyžiadala zatiaľ bližšie nešpecifikovaný obnos peňazí.

Prihlasovať sa na očkovanie bude možné do 30. júna. Sputnik má zatiaľ bezpečný profil. Štátny ústav pre kontrolu liečiv neeviduje k dnešnému dňu žiadne hlásenie o nežiaducich účinkoch po očkovaní.


Ďalšie články