Kam sa uberá stredná Európa a čo bude s kresťanskou kultúrou? Diskutovať na samite v Bratislave bude aj Szijjártó

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP

Konzervatívci z Európy sa budú v pondelok v metropole Slovenska rozprávať o ochrane kresťanskej kultúry a rodiny, identite strednej Európy a ľudských právach počas protipandemických opatrení.

Prvý ročník Konzervatívneho samitu sa uskutoční v pondelok 20. septembra v historickej budove Národnej rady SR na Župnom námestí v Bratislave. Pôjde o stretnutie konzervatívnych lídrov a osobností z politiky, kultúry, cirkví, občianskej spoločnosti, akadémie, biznisu a médií.

Rozoberať sa budú aj politické otázky, ale Konzervatívny samit bude niesť pečať nadstraníckosti. Jeho organizátorom je katolícke Spoločenstvo Ladislava Hanusa v spolupráci s Inštitútom Rodina a univerzitou Collegium Intermarium.

„Cieľom Konzervatívneho samitu je inšpirovať konzervatívne prostredie v politike, kultúre a cirkvi na Slovensku prostredníctvom stretnutia s európskymi konzervatívnymi osobnosťami. Zároveň chceme vytvoriť priestor na stretnutie a hľadanie jednoty v podstatných veciach a tiež povzbudiť k odvahe zasadzovať sa o kresťanské konzervatívne hodnoty,“ hovorí jeden z organizátorov Juraj Šúst.

Tešiť sa môžete na veľké mená

Hlavným rečníkom bude maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó. Pozvanie tiež prijal rektor poľskej univerzity Collegium Intermarium Tymoteusz Zych či česká matematička a bývalá disidentka Kamila Bendová.

Hostia budú diskutovať o tom, čo môžu stredoeurópske krajiny spoločne urobiť na ochranu kresťanských koreňov Európy, ako zabrániť neprimeranej centralizácii Európskej únie či kde nájsť rovnováhu medzi protipandemickými opatreniami a zachovaním ľudských práv a slobôd.

Po obedňajšej prestávke budú zúčastnení pokračovať v hľadaní odpovedí na to, v čom spočíva identita strednej Európy a ako ju zachovať pre ďalšie generácie, akým najväčším výzvam v súčasnosti čelia kresťanská kultúra, rodina a ako ich ochrániť.

Konzervatívny samit je na pozvánky. Vystúpenia a diskusie v jednotlivých paneloch však chcú organizátori nahrať a po skončení samitu sprístupniť na internete. Podujatie budú tiež spravodajsky pokrývať denníky Štandard a Postoj. Názory účastníkov sa tak dostanú k čitateľom aj touto cestou.

V rozhovore pre Postoj organizátori vyjadrili želanie pokračovať v summite aj v nasledujúcich rokoch.


Ďalšie články